
לצפייה בקטע וידיאו מתוך יום העיון
בתאריך 20 בינואר 2016 – קיים משרדינו מפגש לקוחות בנושא הגנה על זכויות החברים הותיקים המפגש נערך על ידי מחלקת האגודות השיתופיות:
מתוך עיסוק אינטנסיבי בתהליכי השינוי, השיוך והקליטה בקיבוצים בשני העשורים האחרונים, צומחות
ועולות מעת לעת דילמות חדשות שעלינו לתת עליהן את הדעת. אחד מתחומי העיסוק אשר להם נדרשנו בשנתיים האחרונות באופן מיוחד, נוגע להסדרת זכויות החברים הוותיקים בקיבוצים ערב שינוי, לאחר שינוי ובמהלכו. דומה שמיותר להכביר מילים על חשיבותה של הסדרת זכויותיהם הסוציאליות והאחרות של החברים הוותיקים במקביל לתהליכי השינוי. עם זאת אנו נתקלים במקרים רבים שבהם בשל כורח הנסיבות, היעדר אפשרות כלכלית או סיבה אחרת, לא ניתן מענה מספק היוצר הגנה טובה על זכויות החברים הוותיקים. מובן כי הפתרונות המוצעים צריכים להביא בחשבון את רצונם של החברים הוותיקים לא רק בהבטחת זכויותיהם אלא גם בהמשכיות הקיבוץ והיישוב הקיבוצי ועל כן יש לעסוק בנושאים אלה ברגישות רבה. המפגש עסק בנושאים המפורטים מטה:
1 . קרנות מילואים – חשיבה מחודשת
קרנות מילואים שימשו כמכשיר נפוץ להגשמת יעדים סוציאליים של הקיבוצים בתהליכי השינוי. במרבית המקרים הן אינן מתאימות להבטחת זכויות החברים הוותיקים. נדון בכך . קרנות נאמנות ייעודיות הואיל וקרנות המילואים ותאגידים שהוקמו לצורך ניהולן אינן מתאימות בחלק מהמקרים וגם אינן בעלות יתרון כלשהו מבחינת מיסוי – אנו עושים שימוש רב בקרנות נאמנות ייעודיות. נתעמק מעט בהבהרת הכלי המשפטי הזה.
3 . שעבודים והמחאות זכות
קיבוצים רבים למדו על בשרם כי "צביעת מקורות" או "מדרג שימושים" אינם כלים שיש בהם הגנה מספקת על מקורות הגמל של החברים הוותיקים. על כן מוצע לעשות שימוש בבטוחות שונות שישמשו את קרנות הנאמנות להבטחת מקורותיהן ללא תלות בהחלטות או בהפרת החלטות על ידי הקיבוץ בעתיד.
4 . תהליכי קבלת החלטות
קיבוצים רבים קלטו חברים חדשים תוך התנאה על זכות ההצבעה של חברים אלה בנושאים הקשורים לזכויות החברים הקיימים. חשיבות רבה נודעת לאופן שבו מובאות הצעות החלטה שנועדו להבטיח זכויות החברים הוותיקים; מי מצביע? האם ועד כמה יש להכניס שינויים בתקנון הקיבוץ? מבנה ההחלטות, שריוּנים, אפשרות תיקון ונקודות יציאה.