
החלטה מס 1 ( 1011)- לגבי הסדרת עודפים לייצור חשמל מבוזר לצריכה עצמית והעברת עודפים לרשת, באמצעות מתקנים קטנים בטכנולוגיה פוטו וולטאית בהספק שאינו עולה על 50 KW

צילום אילוסטרציה
אנו מבקשים להביא לתשומת ליבכם כי ביום 25.8.2015 יכנס לתוקפו תיקון מס' 16 לחוק ההגבלים עסקיים תשמ"ח – 1988 (להלן "התיקון" ו"החוק" בהתאמה) שעניינו ביטול הפטור שבס' 3(6) לחוק הידוע בכינויו "פטור הבלעדיות ההדדית".
כיוון שהתיקון לחוק עשוי להשפיע על הסכמים/הסדרים בהם אתם קשורים או עומדים להתקשר, באופן שאלה עלולים להיחשב כהסדר כובל (על המשמעויות שיוזכרו להלן) מצאנו לנכון לתאר בקצרה את עיקרי התיקון ומשמעויותיו.
אנו עומדים לרשותכם להתייעצות בקשר לתיקון באופן כללי ובקשר למקרים פרטניים.
- חוק ההגבלים העסקיים אוסר על התקשרות בהסדרים כובלים (קרי שמגבילים את התחרות במשק) אלא אם ניתן אישור בית הדין להגבלים עסקיים להסדר, או ההסדר קיבל פטור מהממונה על ההגבלים העסקיים מקבלת אישור ביה"ד, או ההסדר הינו מסוג ההסדרים שקיבלו פטור סטטוטורי מקבלת אישור ביה"ד.
- בנוסף, קובע החוק, בסעיף 3 שבו, רשימה של הסדרים שמלכתחילה לא יחשבו כהסדרים כובלים אף שעל פי ההגדרה הכללית הם אכן כובלים. הסדרים אלה לא זקוקים לאישור ביה"ד ו/או לפטור מהממונה ו/או לפטור סוג שכן כאמור לעיל – הם מלכתחילה הוצאו מגדר הגדרת הסדר כובל.
- התקשרות בהסדר כובל בניגוד להוראות החוק (כלומר ללא אישור או פטור או הגנה מכוח ס' 3) מהווה עבירה פלילית (לרבות של נושאי משרה בתאגיד) ועוולה בנזיקין (היבט אזרחי/כספי) ומכאן החשיבות הגדולה של הכרת החוק והמגבלות שהוא מטיל.
- במסגרת הרשימה אשר בסעיף 3 כאמור נכלל "פטור הבלעדיות ההדדית" אשר נוסחו טרם התיקון הוא זה:
"הסדר בין רוכש נכס או שירות לבין ספק, שכל כבילותיו הם התחייבות הספק שלא יספק נכסים או שירותים מסויימים, לשם שיווק, אלא לרוכש, ובהתחייבות הרוכש לרכוש אותם נכסים או שירותים רק מהספק, ובלבד שהספק והרוכש, שניהם, אינם עוסקים בייצור אותם נכסים או במתן אותם שירותים; הסדר כאמור יכול שיהיה לכל שטח המדינה או לחלק ממנו;"
- מאחר ועל פי החוק הסדרי בלעדיות "חשודים" א-פריורית כהסדר כובל, משמעות ביטול פטור הבלעדיות ההדדית הנה כי גם ההסדרים שחסו עד כה תחת פטור הבלעדיות ההדדית (בהנחה וענו על התנאים המפורטים בס' 3(6) לחוק) עלולים להיחשב כהסדר כובל.
- התיקון לחוק יכנס כאמור לתוקפו ב – 25.8.2015.
- יודגש כי מדברי ההסבר להצעת תיקון החוק, עולה כי הכוונה במתן תקופת השהייה בין פרסום התיקון לבין כניסתו לתוקף של התיקון, הנה:
" לאפשר שהות הולמת לצדדים להסדרים אשר נהנים כיום מן הפטור הגורף הקבוע בסעיף 3(6) האמור, לנקוט את הצעדים הנדרשים כדי לעמוד בהוראות פרק ההסדרים הכובלים שבחוק ההגבלים העסקיים, לרבות אישור ההסדר כובל, קבלת פטור או פטור סוג או ביטול ההסדר ."
- לפיכך, נוכח הפרקטיקה המסחרית הרווחת של הסדרי בלעדיות (בצד חוסר מודעות לבעייתיות החוקית של הסדרים אלו) וכן נוכח כניסתו הקרבה לתוקף של ביטול פטור הבלעדיות ההדדית, אנו מציעים לפנות אלינו להתייעצות בקשר לכל הסדר שעניינו בלעדיות, בין שהיא הדדית ובין אם לאו, בו אתם קשורים או עומדים להתקשר, לגביו יש לכם שאלות/ספק האם בכלל מהווה הסדר כובל, האם נהנה מפטורים אחרים שבדין, האם ההסדר מצריך שינויו או ביטולו או לגבי שקילת פניה רשמית לבית הדין לאישור ההסדר הכובל או להגשת בקשה לממונה על ההגבלים העסקיים לקבלת פטור מאישור בית הדין להסדר הכובל.
המעוניינים מוזמנים לפנות לעו"ד מיכל ינאי או עו"ד אבידן רם המרכזים את הטיפול בנושא.